Εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης (Γενοκτονία)

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης (Γενοκτονία)

 

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Λάρισας σε συνεργασία με το Σύλλογο Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «ο Πόντος» και το Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας διοργάνωσαν μια σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσουν τη «19η Μαΐου», Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Από τις 20 εως 24 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε Έκθεση Φωτογραφίας. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαρισαίων και περιελάμβανε φωτογραφίες της συλλογής και του αρχείου της κ. Λένας Σαββίδου με τίτλο «ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ ΠΕΤΡΑ» και συγκεκριμένα το τμήμα «Πέτρινες Μνήμες Παναγίας Σουμελά».
Στις 21 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε Πορεία Μνήμης – Λαμπαδοφορία από την Κεντρική Πλατεία της Λάρισας με προορισμό το μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πλατεία Αλησμόνητων Πατρίδων.
Στις 22 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαρισαίων η Κεντρική εκδήλωση με Ομιλητή τον Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη και θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ως Διεθνές Ζήτημα». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας δραματοποίησε την επιστολή του Τραπεζούντιου Αλεξάνδρου Ακριτίδη, καταδικασθέντος το 1921 από τα δικαστήρια της Αμάσειας και εκτελεσθέντος δι’ αγχόνης, τα παιδιά του συλλόγου απέδωσαν το ποίημα «Πόντος εν άστρον φωτεινόν» και η εκδήλωση έκλεισε με το χορό «Σέρρα».
Στις 24 Μαΐου 2105 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Π.Ε. Λάρισας, ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας συμμετείχε με τιμητικό άγημα στην επίσημη Δοξολογία και στην Επιμνημόσυνη Δέηση και κεντρικός ομιλητής των εκδηλώσεων ήταν ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Ευστάθιος Κατσίδης.

 

 

Read 1631 times