Εκλογές στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Συνεδρίασε σήμερα 26 Νοεμβρίου 2016 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 20ής Νοεμβρίου για την περίοδο 2016-2019.

Στην πρώτη του συνεδρίαση, που έγινε στα γραφεία της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη, στο νέο ΔΣ επανεξελέγη στη θέση του προέδρου ο Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης και Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας.

Η συνεδρίαση ε'ιχε ώς εξής:

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 17 από τους 19 συμβούλους, ενώ οι δύο σύμβουλοι του Διοικητικού Συμβουλίου δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθούν, καθώς είχαν υποχρεώσεις τις οποίες δεν μπορούσαν να αναβάλουν. Αναλυτικά το Σώμα έχει ως εξής:

  • Πρόεδρος: Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης.
  • Α' Αντιπρόεδρος: Αθηνά Σωτηριάδου.
  • Β' Αντιπρόεδρος: Χρύσα Μαυρίδου.
  • Γενικός Γραμματέας: Παύλος Γαλεγαλίδης.
  • Αναπληρωτής Γραμματέας: Αλέξανδρος Εφραιμίδης.
  • Ταμίας: Ελένη Βασιλειάδου Κυριακίδου.
  • Μέλη: Γεώργιος Βαρυθυμιάδης (πρόεδρος ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδος και Νήσων), Ηρακλής Τσακαλίδης (πρόεδρος ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης), Γρηγόρης Κεσαπίδης (πρόεδρος ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), π. Βασίλειος Τσουλφίδης (πρόεδρος ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας), Σάββας Αλεξανδρίδης (πρόεδρος ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου), Νίκος Ασλανίδης, Θεόφιλος Κωτσίδης, Θεοδόσης Κυριακίδης, Αλέξανδρος Παρχαρίδης, Δημήτριος Πιπερίδης, Σοφία Προκοπίδου, Παντελής Σαββίδης, Λεωνίδας Σαρβανίδης.

Η εκλογική διαδικασία που προηγήθηκε είχε ώς εξής:

H εκλογική διαδικασία έλαβε χώρα στις 20Νοεμβρίου 2016  προκειμένου να εκλεγεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο και η Εξελεγκτική Επιτροπή στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) στήν αίθουσα του δημαρχείου Πυλαίας-Χορτιάτη, στο Πανόραμα. Οι κάλπες  άνοιξαν περίπου πέντε λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα.

Σε αυτές προσήλθαν περίπου 600 εκλέκτορες, εκπροσωπώντας περισσότερα από 400 σωματεία-μέλη της ΠΟΕ από ολόκληρη τη χώρα.

εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση


Είχε προηγηθεί η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της ΠΟΕ, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 13:30, με καθυστέρηση περίπου τριών ωρών μετά την προγραμματισμένη ώρα. Αυτό κατά κύριο λόγο οφειλόταν στο γεγονός ότι αναμενόταν να φτάσουν λεωφορεία με τους εκλέκτορες από μακρινές περιοχές της χώρας.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα, με τους υποψήφιους και τους υποστηρικτές των δύο βασικών παρατάξεων να κρατούν χαμηλούς τόνους στις τοποθετήσεις τους.

Με την έναρξη της γενικής συνέλευσης εξελέγη το προεδρείο της. Πρόεδρος ο Κώστας Γαβρίδης και γραμματέας ο Στέλιος Νικολάου.

Στη συνέχεια από το προεδρείο της ΠΟΕ κατατέθηκε η πρόταση να αναγορευτεί σε επίτιμο πρόεδρο της ΠΟΕ ο για πολλά χρόνια πρόεδρός της και νυν πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), Γιώργος Παρχαρίδης. Μια σειρά ομιλητών εξήρε το πολύχρονο έργο του Γιώργου Παρχαρίδη στην ΠΟΕ και αμέσως μετά έγινε ομόφωνα η αναγόρευσή του σε επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας.Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης, ο οποίος προχώρησε στον απολογισμό της θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.

Μεταξύ άλλων ο Χρήστος Τοπαλίδης αναφέρθηκε στη συμμετοχή της ΠΟΕ στα δύο παγκόσμια συνέδρια των Αρμενίων και στην αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού από την αρμενική Βουλή και από αυτήν του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επίσης, ο Χρήστος Τοπαλίδης αναφέρθηκε και στη μεγάλη κινητοποίηση που διοργάνωσε η ΠΟΕ εναντίον του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, για τις δηλώσεις άρνησης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις 34 ομιλητών, μεταξύ των οποίων και των υποψηφίων στις εκλογές, οι οποίοι παρουσίασαν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν τους την επιλογή.

Τελευταίος πήρε το λόγο για δεύτερη φορά ο Χρήστος Τοπαλίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι, όσο περνάει από το χέρι του, η ΠΟΕ δε θα διαλυθεί. «Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος αύριο θα είμαστε όλοι μαζί», ήταν το ενωτικό μήνυμα του απερχόμενου προέδρου.

Η γενική συνέλευση ομόφωνα απάλλαξε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο από τις όποιες ευθύνες και ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία.

Σε ήρεμο και ενωτικό κλίμα διεξήχθησαν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της  Εξελεγκτικής Επιτροπής της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ). Οι κάλπες άνοιξαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα μετά την ολοκλήρωση της εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, η οποία ανέδειξε πρώτο στην προτίμηση των εκλεκτόρων με 282 ψήφους τον απερχόμενο πρόεδρο της Χρήστο Τοπαλίδη.

Οι 14 από τους 19 υποψηφίους που εκλέγονται στο νέο ΔΣ είναι κατά σειρά ψήφων οι: Χρύσα Μαυρίδου (278), Ελένη Βασιλειάδου-Κυριακίδου (267), Παύλος Γαλεγαλίδης (248), Αλέξανδρος Εφραιμίδης (242), Λεωνίδας Σαρβανίδης (235), Αθηνά Σωτηριάδου (230), Θεοδόσης Κυριακίδης (213), Παντελής Σαββίδης (203), Νικόλαος Ασλανίδης (199), Αλέξανδρος Παρχαρίδης (191), Δημήτριος Πιπερίδης (188), Σοφία Προκοπίδου (184) και Θεόφιλος Κωτσίδης (177).

Read 2234 times