12 Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Ξάνθη 2016)

Αποστολή Συλλόγου Ποντίων Λάρισας, Ενώσεως Ποντίων Μαγνησίας και Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων και του Συλλόγου Ποντίων φοιτητών Λάρισας στο 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη την 8η Οκτωβρίου 2016.

 

Ο Χρήστος - Δημήτριος Τοπαλίδης
 
Ανοίγοντας το 12ο πανελλαδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος – Δημήτριος Τοπαλίδης, τόνισε πως «εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου έχω την τιμή να κηρύξω την έναρξη του 12ου πανελλαδικού φεστιβάλ ποντιακών χορών της ΠΟΕ εδώ στην όμορφη και ακριτική Ξάνθη, που για πρώτη φορά υποδέχεται την κορυφαία εκδήλωση προβολής του ποντιακού πολιτισμού. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συναισθηματικά φορτισμένος και για έναν ακόμη λόγο, καθώς η Ξάνθη και δη τα Κομνηνά αποτελούν και την ιδιαίτερη μου πατρίδα. Το Φεστιβάλ της Ομοσπονδίας μας μέσα από την πολυετή πετυχημένη του πορεία παγιώθηκε στις συνειδήσεις των συμπατριωτών μας, αλλά και των υπολοίπων Ελλήνων, μέσω της επίδειξης του παλμού και του δυναμισμού που χαρακτηρίζει τη νεολαία μας των ισχυρών αδελφικών δεσμών που σφυριλατούνται ανάμεσα στα πρωτοβάθμια σωματεία που προέρχονται από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ως η κορυφαία εκδήλωση του ποντιακού ελληνισμού. Γινόμαστε σήμερα μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης κινητοποίησης των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών της Ομοσπονδίας μας, όπου μήνες τώρα προετοιμάζονται, χορευτές, μουσικοί, διοικητικά συμβούλια, προκειμένου να διατρανώσουν από εδώ την ακριτική Ξάνθη την προσήλωση μας στις αρχές και τις αξίες του ποντιακού ελληνισμού και να στείλουμε ηχηρά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις πως εμείς οι απόγονοι των γενοκτονημένων προσφύγων θα αγωνιζόμαστε έως την τελική δικαίωση και την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Για εμάς, ο κεμαλισμός και ο ναζισμός είναι ταυτόσημες έννοιες. Δεν χωράει κανένας αρνητής της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού», κατέληξε ο Χρήστος – Δημήτριος Τοπαλίδης.
 
 
 
Ο Γιώργος Παρχαρίδης
 
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) και πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης, ανέφερε πως «η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει σήμερα στην ακριτική Ξάνθη. Το φεστιβάλ ποντιακών χορών δεν είναι μόνο χοροί, είναι μια συνάντηση αγάπης, αλληλεγγύης, ομόνοιας, ελπίδας και προοπτικής της νεολαίας μας, η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης φεύγουν εκτός της χώρας μας. Αυτή η νεολαία μας, στέλνει μηνύματα σε όλο τον κόσμο για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Πρέπει η ιστορία και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, να διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» και κατέληξε λέγοντας πως «είναι πλέον καιρός να αλλάξει το διοικητικό καθεστώς του Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά», που «εδώ και 50 χρόνια διοικείται από μία οικογένεια».
 
 
 
Φωτογρφίες
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Read 1335 times