Ανέσπερος Πέτρα (Λένα Σαββίδου)

Ολοκληρώθηκε  η Έκθεση Φωτογραφίας της Λένας Σαββίδου με τίτλο "Ανέσπερος Πέτρα" στην αίθουσα "Τάκης Τλούπας" του Χατζηγιάννειου Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Λάρισας απο 4 - 13 Μαϊου 2016. Την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 και ώρα 20:00 μ.μ. φιλοξενούμενη του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας η δημιουργός Λένα Σαββίδου, η οποία στο πλαίσιο ομιλίας που έκανε, παρουσιάσε στο κοινό την έκθεση. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης Παιδής Αθανάσιος και πολλά μέλη και φίλοι των Ποντιακών Συλλόγων της Λάρισας.

 

ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ ΠΕΤΡΑ

«Μιλούνε οι Πέτρες γιόκα μου

μιλούνε και λαλούνε

μιλούνε και δακρύζουνε

και μυριαναστενάζουν...»

Στο πρώτο ταξίδι μου στην Πατρίδα θέλησα να μείνω μακριά από το ευσυγκίνητο. Να αποστασιοποιηθώ των συναισθημάτων για να βιώσω την ευθεία κρίση της Μνήμης. Θυμάμαι πως το κατάφερα σε πολύ μεγάλο βαθμό μέχρι την στιγμή που περνώντας έξω από τα τείχη των Κομνηνών είδα μια μικρή σαύρα να λιάζεται επάνω στην ιστορική πέτρα. Ασυναίσθητα μου ήρθαν στον νου οι στίχοι του Φίλωνα Κτενίδη:

«Χρόνια έρθαν και ‘δέβανε, καιροί έρθαν και πάγ’νε…

….Έναν πουλίν, μαύρον πουλίν, μαύρον άμον την νύχταν,

ολονυχτίς τριγύριζεν γύρω τα καστροπόδια,

π’ επέμναν έρμα κι άκλερα γομάτα κολισιάφτρας…»

Και τότε η καρδιά μου γέμισε με την μνήμη της πέτρας και λύθηκα στα δάκρυα.

Δάκρυα ορμητικά του λυτρωμού που γέμισαν φωνές τα αυλάκια από όπου κυλούσαν:

Σιγανοψυθιρίσματα για την αγάπη την αταίριαστη της κόρης του Αιήτη με κάποιον λένε Ιάσονα από της Ιωλκούς τα μέρη.

Μαντάτα χαρμόσυνα φερμένα από τα Κοτύωρα πως γύρισαν και πέτρα στέριωσαν οι γιοι του Ηρακλέως.

Τραγούδια επικά για ένανε Διγενή, Ακρίτα κι αντρειωμένο και ειδήσεις από της βασιλεύουσας τα μέρη, πως ο Παλαιολόγος τον Αλέξιο πρόλαβε και στέφθηκε Μέγας και Ιερέας.

Βαριές ανάσες μοναχών απ τον Αηγιάννη τον Βαζελώνα, καθώς με πέτρες φορτωμένοι στη ράχη τους του Μελά τις κοφτερές ανηφοριές πατούν, μονή στη Χάρη της Παντάνασσας για να εθεμελιώσουν.

Συλλείτουργα του Αυτοκράτορα με μέγα Δεσποτάδες και Θρήνοι της Αλώσεως γιόμισαν τον αέρα, ανάκατοι με προσευχές φερμένες σε άλλη γλώσσα. Μαύρη ορίσανε την Παρασκευή που έπεσε η Τραπεζούντα…

Κλάμα της κόρης άκουσα που έχασε τα γονικά της όταν οι Τσέτες ανθρώπους καίγαν ζωντανούς κλεισμένους στις εκκλησιές μας.

Πόνος βουβός κραύγασε στους ουρανούς της μάνας την οδύνη, που έσφιξε με δύναμη και έπνιξε το σπλάχνο της στην άχαρη της αγκάλη.

Και από εκείνη τη στιγμή μέχρι ακόμη και σήμερα, το άγριο βουητό της καρδιάς της, που η πέτρα κάμει ήχο και δονεί την ψυχή, έμεινε μέσα μου, απόηχος μιας μυστικής φωνής που ψάλλει και θρηνεί ανέσπερα την Μνήμη την Αγία.

Μιλούνε οι Πέτρες γιόκα μου…

 

 

 

 

 

 

Η «Ανέσπερος Πέτρα» αποτελεί ένα εκτεταμένο σύνολο φωτογραφιών από τις επισκέψεις μου στην Μαύρη Θάλασσα με κοινό τους στοιχείο τις ιστορίες που οι πέτρες διηγούνται στο πέρασμα των αιώνων.

Κομμάτι αυτής της συλλογής γίνεται φωτογραφική έκθεση και ταξιδεύει στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο του 2014. Εκεί παρουσιάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο, σε ημερίδα που αφορά Ποντιακά θέματα με επίκεντρο της τη μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος σε Μουσείο μετά την πρόσφατη χρήση του ως Μουσουλμανικού τεμένους.

Τον Μάιο του 2014 και καλεσμένη της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας, η έκθεση εγκαινιάζει το νέο κτίριο της βιβλιοθήκης Αργυρούπολης του Πόντου « Κυριακίδης» στην οποία αναζητούν νέα στέγη τα 1000 περίπου εναπομείναντα βιβλία του Φροντιστηρίου Αργυρουπόλεως του Πόντου, τα οποία οι πρόγονοι μας έφεραν από την εκεί Πατρίδα στην Ελλάδα, με αυταπάρνηση των δικών τους ατομικών αναγκών.

Τον Μάιο του 2015 στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μνήμης για τη Γενοκτονία του λαού μας στον Πόντο, παρουσιάζεται από τους ποντιακούς συλλόγους της Λάρισας στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό κέντρο το  τμήμα της έκθεσης  «Πέτρινες Μνήμες Παναγίας Σουμελά».

Επίσης τον Μάη του 2015 και πάλι στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μνήμης από το σύλλογο Ποντίων Νάουσας η έκθεση παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στο νέο κτίριο (νεοκλασικό Τουρπάλη) της βιβλιοθήκης Αργυρούπολης του Πόντου «Κυριακίδης».

Τον Ιούνιο του 2015 η ΑΝΕΣΠΡΟΣ ΠΕΤΡΑ αποτελεί κομμάτι του 8ου παιδικού Φεστιβάλ ποντιακών χορών, όπου οι μικροί χορευτές αλλά και οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να διαδράσουν με την συλλογική Μνήμη του λαού μας μέσα από την ξενάγηση τους σε ιστορικά κειμήλια από την Αργυρούπολης και την φωτογραφική έκθεση.

Τον Μάη του 2016 και στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 19η Μαΐου,  Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας του λαού μας, η έκθεση παρουσιάζεται από τους ποντιακούς συλλόγους της Λάρισας στο Χατζηγιάννειο δημοτικό πνευματικό κέντρο.

Η φωτογραφία έχει την δύναμη να μετατρέπεται σε πληροφορία και να επηρεάζει ποικιλοτρόπως. Πολλές φορές μπορεί να δώσει σε αυτόν που την κοιτάει τόσα, όσα χιλιάδες λέξεις δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν και να του πουν.

Στα πλαίσια της προβολής του Πολιτισμού και της Ιστορίας που οι πρόγονοι μας έφεραν από τον Εύξεινο Πόντο καθώς και της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί για την Διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Ανατολής, η φωτογραφία Μνήμης αποτελεί κάμα και μας αξιώνει σε μάχες ψυχής.

Λένα Σαββίδου.

 

 

 

 

 

 

Read 1310 times