Εκδήλωση για την 71η επέτειο 8 Μαϊου 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις  8/5/16 η εκδήλωση για την 71η επέτειο απο την νικηφόρα έκβαση του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογός Παλιννοστούντων Ποντίων (Ο Πόντος)  με τον Σύλλογο Ποντίων Λάρισας και Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Λάρισας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων στο Χατζηγιάνειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαρισαίων.

 

Ομιλία του Παπαδόπουλου Ιωάννη προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων (Ο Πόντος)

Κύριε Πρόεδρε της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Τοπαλίδη Χρήστο
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα
Κύριοι αντιδήμαρχοι
Χριστός ανέστη

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η ημέρα της λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ειδικά για την Ρωσία σηματοδοτεί το τέλος του μεγάλου πατριωτικού πολέμου, που με την νικηφόρα έκβαση του έβαλε ταφόπλακα στους απάνθρωπους σχεδιασμούς των σκοτεινών δυνάμεων του Φασισμού -Ναζισμού. Αλλά και στον εθνικό μας χώρο η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα Πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού. Οι φετινοί εορτασμοί της ιστορικής αυτής επετείου των εβδομήντα ενός ετών από την Λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εντάσσονται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το έτος 2016 που με συναπόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει ανακηρυχθεί ως έτος Ελλάδος-Ρωσίας.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως εβδομήντα ένα χρόνια μετά η όποια αναφορά σε εθνικούς αγώνες ή παγκόσμιους αγώνες εναντίον ενός ειδεχθούς φαινομένου όπως αυτό το Ναζισμού θα αποσκοπούσε σε ιστορικούς και μόνο λόγους ή στην εξύμνηση των κατορθωμάτων προηγούμενων γενεών. Ωστόσο, δυστυχώς, η μάχη ενάντια στον Φασισμό-Ναζισμό είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Ως ένα στίγμα που κηλιδώνει την ανθρωπότητα, η ιδεολογία του Ναζισμού συντηρείται και μοιάζει να αναβιώνει στον σύγχρονο κόσμο. Μία εγκληματική ιδεολογία που γεννήθηκε μέσα από θεωρίες φυλετικής ανωτερότητας που θεμελίωναν, στις συνειδήσεις των Ναζιστών, δικαιώματα ζωής και θανάτου επί των κατακτημένων ή των λιγότερο καθαρών λαών, φτάνοντας στο σημείο να θρηνήσουμε εκατομμύρια νεκρών στρατιωτών και αμάχων, Εβραίων, Ρώσων, Ελλήνων, Αθίγγανων, κομμουνιστών, αντιστασιακών και πάσης φύσεως αγωνιστών της ελευθερίας. Όλα αυτά όμως προέκυψαν ξαφνικά στην παγκόσμια κοινότητα, η οποία και ως εκ του αιφνιδιασμού που υπέστη, στάθηκε ανήμπορη να αντιδράσει? Η απάντηση δυστυχώς είναι όχι και μας την δίνει ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ “ Ποιός Θυμάται σήμερα τους Αρμενίους” είχε ρωτήσει ρητορικά στο Ράιχσταγ, όταν έστω και εμμέσως είχε αρχίσει να γίνεται λόγος για την εξόντωση των Εβραίων. Και γιατί άραγε να θυμάται κανείς στην διεθνή κοινότητα το 1,5 εκατομμύριο γενοκτονημένων Αρμενίων, τις 353 χιλιάδες γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου και τις 800 χιλιάδες Ελλήνων της Μικράς Ασίας ή τις 300 χιλιάδες των Ασσυρίων? Εφόσον η διεθνής κοινότητα στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων και δεν καταδίκασε απερίφραστα το έγκλημα της γενοκτονίας, θυσιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και νομιμότητας στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για το Ολοκαύτωμα και τις θηριωδίες του Ναζισμού δύο δεκαετίες αργότερα. Με την σημερινή μας εκδήλωση εμείς οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, Αρμένιοι και Ισραηλίτες, εμείς οι απόγονοι εκείνων που δεν κατόρθωσαν να εξοντώσουν οι μισάνθρωποι, ορθώνουμε το ανάστημα μας κατά του Ναζισμού και κατά των γενοκτονιών οπουδήποτε και αν συντελούνται ή συντελέστηκαν στον κόσμο.
Ευχαριστώ 

Ακολουθεί Φωτορεπορτάζ

Read 1235 times